Het is weer zover. Ik ben gisteren vlierbessen gaan plukken want ze waren prachtig donker paars tot zwart, amper nog een groene bes ertussen.
Eens thuis heb ik deze kort afgespoeld met wat water en de groene tot licht paarse besjes van de trossen gehaald. Dan het ganse zooitje in een pot met een klein bodempje water en laten koken op een zacht vuurtje. Een klein uurtje later was mijn water en sap donkerpaars en vulde een zwoele en zware maar heerlijke geur mijn keukentje.
Dan heb ik die pot overgegoten in een andere, over een kaasdoek. Ik heb de besjes niet van de stengels gehaald waardoor ik na het afkoelen van het mengsel, deze eens goed kon uitknijpen om zoveel mogelijk sap te winnen.
Daarna heb ik er het sap van een halve citroen aan toegevoegd, en een klein handje gekruimeld gedroogd stevia-blad. Dan heb ik mijn mengel nog eventjes aan de kook gebracht. Vervolgens heb ik deze heerlijke drank overgegoten in gesteriliseerde flesjes. Etiketje erop en in de ijskast eens het ietsjes afgekoeld is en klaar is kees!
Ik bewaar mijn vliersap in de ijskast. Aangezien ik er geen suiker in doe noch enige andere bewaarmiddelen (behalve citroensap dan) bewaart het ongeveer 6mnd in de ijskast (ongeopend). Na het openen moet je je flesje wel binnen de maand nuttigen (steeds weer in de ijskast bewaren!)
—————